+90 505 883 30 25
Haberler
Yerel Tohum Etkinliği
Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi kapsamında 16.05.2017 tarihinde Yeşilhisar İlçesi Güzelöz Mahallesinde Derneğimizinde katılımıyla Yerel Tohum Etkinliği Günü düzenlenmiştir. Toplantıya Yeşilhisar Belediye Başkanı, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli, Üretici ve tüketiciler ve mahalle sakinleri katılmışlardır. Açılış konuşmalarının ardından arazide Güzelöz Fasülyesinin araziye ekiminin demonstrasyonu 70 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Tohum, bitkilerin varoluşunun devamını mümkün kılan en önemli üreme materyalidir. Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiş, bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına en iyi uyum sağlayan "yerel çeşitler" elde edilmiştir. Yerel tohumlar binlerce yıldır toprakla buluşarak, genlerinde kuraklık, sel, don vb. pek çok doğa olayına karşı ayakta kalmayı başarabilme özelliklerini taşıyarak,  "Bilge" sıfatını hak ediyorlar. Meyvesine gelen böceklerle, gölgesinde gelişen yabancı otlarla, yaprağındaki mantarlarla iyi geçinmeyi öğrenmiş bilge tohumlar hasat zamanı hayatta kalabildikleri için doğal seçimle bir sonraki nesli oluşturmaktadırlar. Bu tohumlar toprağın sınırlı bir kaynak ve mükemmel bir denge unsuru olduğunun farkındalığıyla, topraktan hangi elementi ne zaman ve ne kadar isteyeceklerin de biliyorlar. Bu yüzden yerel tohumlar kendi dengesini kendi kurar. Bu mükemmel ahenk içinde en güzel ve özel tatları sunar. Yerel tohum, bilgelik demek, paylaşım demek aynı zamanda doğa ile barışık çok çeşitlilik demektir. 

Organik tarıma başlamanın ilk adımı organik tohumun toprakla buluşmasını sağlamaktır. Organik tohum, genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik formunda olmalıdır. Bu tanıma en uygun tohum yerel tohumdur. Organik tarım kaynakların adil şekilde kullanımını isteyen bir sistemdir. Bu sistem içinde tohumun en kolay elde edilme yolu yerel tohumlara ulaşmaktan geçer. Yerel tohumlar, sahip oldukları özellikleri ile organik tarımın vazgeçilmez unsurudur.

Yerel ürünlerin ve tohumların korunarak gelecek nesillere aktarılması, çocuklarımızın daha iyi beslenebilmeleri ve bazı yerel geleneklerin devam ettirilmesi bakımından önemlidir. Bu şekilde kültürümüz, sağlığımız, çevremiz ve geleceğimiz de koruma altına alınmış olacaktır.

Yerel tohum geçmişimiz zenginliğimizdir. Tohumlara sadakat, geleceğe, yaradılışa verebileceğimiz en güzel karşılıktır. Tohumlarımız aynı zamanda geleceğin teminatıdır. Her dönemde altından daha değerlidir, zira kaybolan tohumlarımızın ve bunlarla birlikte yok olan lezzetlerin geri getirilmesi mümkün değildir. Bu bağlamda yerel tohumlarımıza sahip çıkalım. Yerel tohumlarımızı yaşatalım ki bizler de daha güzel bir dünyada yaşayabilelim.

2017 yılında "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi "kapsamında 35 üretici ile 300 dekar alanda organik tarım üreticisi ile üretim yapılacaktır.2013-2016 yılları arasında organik tarıma alınan 70 üretici sertifikalı üretici statüsüne geçmiştir. Bu sene ilk defa proje üreticileri de sertifikalı üretici olana kadar desteklenecektir.

Yeşilhisar İlçesi Güzelöz Mahallesi 2017 yılında İl müdürlüğümüz tarafından yürütülen Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesine alınmıştır bu kapsamda bu mahallede 10 üretici tarafından 30 dekar alanda organik kuru fasulye, 18 dekar alanda ise kayısı üretilecektir. Bu alandan elde edilecek ürünler Kayseri'de kurulacak organik pazarlarda satılacaktır.

Copyright © 2016 KAPTAR Tüm hakları saklıdır. Web tasarım medyatör

KAPADOKYA ORGANİK TARIM ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ